4. augusta 2013

Google Reader skončil! Náhrada je jasná.

inoreader_logo
Prešiel mesiac od ukončenia služby Google Reader. Isto ste si už našli náhradu, ktorú používate. Ja som tú svoju tiež našiel, a preto sa chcem s ňou podeliť.

Pred ukončením služby Google Reader som si urobil zálohu svojich odberov. Potom som začal s hľadaním vhodnej alternatívy. Zo všetkých strán som čítal chválospevy na čítačku Feedly. Mne však nevyhovuje, minimálne preto, že bola potrebná inštalácia rozšírenia. Nakoľko používam webový prehliadač Opera a rozšírenie pre ňu nebolo dostupné, hľadal som ďalej. Až som narazil na čítačku s názvom InoReader.
Zaujalo ma jej motto
Light and fast RSS reader
Čiže ľahká a rýchla RSS čítačka. To znamená, že nie je preplnená zbytočnými funkciami a beží svižne.

Verejne sa priznáva k tomu, že sa chce podobať Google Readeru. Má podobný vzhľad, ktorý sa dá upravovať. Vlastné témy sú vydarené a každý si nájde tú svoju, ktorá mu vyhovuje. Ak používate userstyles.org tu je pár návrhov https://userstyles.org/styles/browse/inoreader

Registrácia, prihlásenie a import odberov

Registrovať sa môžete prostredníctvom účtu na Facebooku, Google+ alebo registrovať priamo InoReader účet. Registrácia je veľmi rýchla. Aktivačný link príde okamžite.
Po registrácii budete automaticky prihlásený. Prihlásenie je trvalé, takže sa nemusíte obťažovať s prihlasovaním. Samozrejme, ak ste paranoik, môžete sa aj odhlásiť.

Odbery

Prihlásiť sa na odber môžete manuálne vložením adresy alebo importom prostredníctvom XML súboru (vo formáte OPML) či Google Reader takeout archívu. Import je tiež veľmi rýchly. Po prvom importe budete mať veľké množstvo neprečítaných článkov.

Odporúčam všetky články označiť ako prečítané (tlačidlo sa nachádza v hornej lište). Takto sa dostane do stavu, že budete začínať od nuly a budete dostávať iba nové články. Nutné je pripomenúť, že množstvo odberov nie je vôbec limitované.

Nastavenia

Väčšina nastavení sa ukrýva pod záložkou Čítanie (Reading). Tam si môžete vybrať jazyk rozhrania. Na výber je už slušné množstvo prekladov. Medzi nimi nechýba aj slovenčina (teda môj výtvor).

Jedno z podstatnejších nastavení je režim zobrazenia. Ponúkajú sa dve možnosti - kompaktné alebo rozšírené zobrazenie. Je na vás, či si chcete prezerať len titulky alebo aj náhľady s obrázkami.
inoreader_rezim_zobrazenia
Poradie zobrazovania článkov si môžete vybrať buď od najnovších po najstaršie alebo naopak. V ponuke nastavení máte na výber napr. zobrazovanie počtu neprečítaných článkov na karte stránky, výber posúvania článkov, skrývanie prečítaných zdrojov, filtrovanie podobných článkov, zvukové upozornenie na nové články, veľkosť písma a mnoho ďalších.
inoreader_pocet_neprecitanych_clankov_na_karte
počet neprečítaných článkov na karte stránky
inoreader_citanie
Užívateľské nastavenia
V Užívateľských nastaveniach pod záložkou Profil si môžete zakázať sociálne funkcie. Upozorňovanie na plochu zatiaľ funguje len v prehliadači Google Chrome. Za dobrú funkciu považujem farebné odlíšenie o ktorom si povieme v ďalšej kapitole.

Správa odberov a čítanie

Odbery sa dajú dobre kategorizovať na priečinky. Pre každý priečinok si môžeme zvoliť vlastné triedenie článkov. Poradie priečinkov je usporiadané podľa abecedy, ale môže si ich ručne ľubovoľne usporiadať.

Samotné prehliadanie článkov je veľmi pohodlné a rýchle. V okne čítačky sa dá zobraziť aj celý článok kliknutím na na ikonu kresla vedľa titulky. Funkcia zabezpečená prostredníctvom služby Readability.
inoreader_readability
Články sa delia na 3 kategórie.
Nezobrazené – sú označené žltým pásikom na ľavej strane článku. Predstavujú také položky, ktoré vidíte prvýkrát (prišli od poslednej aktualizácie).
inoreader_nezobrazeny_clanok
Označenie nezobrazeného článku
Neprečítané – sú označené modrým pásikom. Sú to tie články, ktoré ste už videli, ale neoznačili ste ich ako prečítané.
inoreader_neprecitany_clanok
Označenie neprečítaného článku
Prečítané – sú označené sivým pozadím. Články označené ako prečítané.

Jednotlivé články môžete označiť ako obľúbené, tak ako to poznáte z Google Reader. Komentáre sú len lokálne. Zdieľanie na sociálnych sieťach je tiež samozrejmosťou, okrem toho môžete poslať článok aj cez email. K článku môžete priradiť aj tag (klávesová skratka T).

Veľmi sa mi páči ovládanie čítačky cez klávesové skratky. Bočný panel si môže nechať skryť alebo zobraziť stlačením klávesu D. Na ďalší článok sa presuniete stlačením medzerníku alebo klávesu J, na prechádzajúci K. Lajknúť článok klávesom L. Ak si chcete otvárať články na pozadí, stačí pri označenom článku stlačiť kláves B. Priame otvorenie článku na jeho stránke vykonáme stlačením klávesu V.
Všetky klávesové skratky nájdete v pomocníkovi (kláves H), ako aj tipy pre vyhľadávanie.

Zaujímavosti

Prehliadanie prebieha na zabezpečenej stránke HTTPS. Okrem desktopovej verzie existuje aj mobilná. Tá je dosť okresaná, ale má všetky funkcie potrebné na čítanie. Okrem toho je vyvíjaná aj Android aplikácia. Tá je však zatiaľ pod uzavretou beta verziou. Ak máte o ňu záujem, najprv sa zaregistrujte na  Google+ Komunity.

V nastaveniach na záložke Doplnky (Extras) nájde tiež bookmarklet pre rýchle prihlásenie sa k odberu nového zdroja. Tiež sú tam 2 rozšírenia pre Google Chrome.

Veľkým plusom je, že prednedávnom bolo spustené vlastné API. To umožní vývojárom tretích strán integrovať do svojho programu InoReader.
Ak nájdete chybu alebo vám nejaká funkcia chýba, môžete použiť formulár spätnej odozvy. Poprípade môžete navštíviť fórum, ktoré je rozdelené na prehľadné témy.

Záver

Či už budete na základe mojej prezentácie požívať InoReader je len na vás. Ja sa jej nevzdám. Spĺňa moje požiadavky a jednoducho mi vyhovuje. Ak vám tiež páči, môžete ju podporiť aspoň lajkom na FB alebo odporučiť na Google+ či ohodnotiť v Internetovom obchode Chrome.
Načítať komentáre Disqus

0 comments