7. septembra 2018

Ako odinštalovať systémovú aplikáciu v Androide (bez rootu)

Nie všetky predinštalované aplikácie sú potrebné, no niekedy sa nedajú ani len odinštalovať. S rootom to je jednoduché, bez neho to ale ide tiež.
Dôvodov na odištalovanie systémových aplikácií môže byť viacero. Napríklad nedostatok pamäte v zariadení alebo inštalovanie aktualizácií pre aplikácie, ktoré vôbec nepoužívate. Tak, či onak, debloatovanie (odstránenie nepotrebných aplikácií) telefónu by mala byť prvá vec po jeho kúpe.

Systémové aplikácie sú vo väčšine potrebné pre chod systému. Výrobcovia však niekedy ako systémové aplikácie nastavia aj nepotrebné aplikácie typu galéria, kalendár, poznámky, hudobný prehrávač svojej výroby.

Ja som si vybral ako príklad webový prehliadač. Je to systémová aplikácia, ale keďže som zvyknutý prehliadať v prehliadači Chrome, tak ju nepotrebujem. Systémová aplikácia sa nedá odinštalovať, iba deaktivovať.
jelly_browser_info
Predtým ako začneme samotnú odinštaláciu je potrebné vykonať určité úkony.

Povoliť ADB (Android Debug Bridge)

Rozhranie ADB povolíme cez skryté menu v telefóne. Pre jeho zobrazenie musíme ísť do nastavení telefónu (ikona ozubeného kolieska). Nájdeme položku Informácie o telefóne a otvoríme.
nastavenia_informacie_o_telefone
7-krát klepneme na položku číslo zostavy (bude sa zobrazovať počet zostávajúcich klepnutí).
nastavenia_cislo_zostavynastavenia_cislo_zostavy_toast
povolene_moznosti_pre_vyvojarov
Môžeme sa vrátiť späť do menu a otvoriť položku Pre vývojárov. Tam nájdeme a povolíme položku Ladenie systému Android. Potvrdíme OK.
moznosti_pre_vyvojarovladenie_systemu_androidpovolit_ladenie_cez_usbpovolene_ladenie_systemu

Stiahnutie adb (platform-tools)

Potrebujeme stiahnuť sadu nástrojov platform-tools, aby sme mohli vykonať odinštaláciu systémových aplikácií. Rozbalíme do ľubovolného priečinka.

Odstránenie aplikácií

Spustíme príkazový riadok s cestou k adb.exe, t.j. v priečinku s rozbaleným adb stlačíme kláves Shift a klikneme pravým tlačidlom myši na prázdne miesto a z ponuky vyberieme, vo Windows 10 "Otvoriť tu okno prostredia PowerShell", alebo pre staršie verzie Windowsu "Otvoriť príkazový riadok v tomto priečinku".
Zadáme príkaz (pri prvom spustení sa na zariadení zobrazí výzva na autorizáciu, klepneme na OK):
adb devices
adb_devices
Potom sa prepneme do shellu príkazom:
adb shell
adb_shell
Zobrazíme zoznam balíkov všetkých nainštalovaných aplikácii:
pm list packages -f
zoznam_systemovych_aplikacii
Bohužiaľ sa nedajú takto zobraziť názvy aplikácií, iba ich balíkov. Ak si nie ste istý, aký má aplikácia názov balíka môžete to zistiť celkom jednoducho. Spustite aplikáciu a nechajte ju na popredí spustenú. Zadajte príkaz (v shelli):
dumpsys window windows | grep -E "mFocusedApp"
package_focus_name
Vo výsledku príkazu nájdeme u0 a hneď za týmto reťazcom je názov balíka aktuálnej aplikácie, v mojom prípade je to "org.lineageos.jelly".
Teraz už poznáme názov balíka, tak ho môžeme odstrániť príkazom ("nazov_balika" nahradíme skutočným názvom balíka, napr. "org.lineageos.jelly") a potvrdíme enterom.
pm uninstall -k --user 0 "nazov_balika"
odstranenie_systemovej_aplikacie
Ak všetko prebehlo úspešne zobrazí sa oznam Success. V tom momente by mala aplikácia zo zariadenia zmiznúť.
Načítať komentáre Disqus

0 comments