10. júna 2012

Ako extrémne znížiť spotrebu pamäte Firefoxu

firemin-thumb
Hoci nie som fanúšikom Firefoxu, občas ho musím spustiť. Majoritné verzie Firefoxu sa zväčšujú rýchlo ako pukance v mikrovlnke. Vývojári z Mozilly sľubujú zníženie spotreby pamäte, opravujú úniky pamäte, ale efekt minimálny. Neraz sa mi stalo, že Firefox sa poriadne napapal a zožral až 1 GB pamäte, t.j. v mnohých prípadoch polovica RAM.

Firemin, to je názov pol megabajtového programu, ktorý núti Firefox nežrať pamäť. Lepšie povedané hovorí Firefoxu: “Vráť nepoužitú pamäť do systému”. A to až 188 krát za sekundu. Pre technicky zdatnejší používateľov ide o API funkciu s názvom EmptyWorkingSet. Použitie funkcie môže niekedy znížiť výkon v milisekundách, takže šanca všimnúť si to je takmer nulová.

Na internete môžete nájsť množstvo zaručených návodov ako znížiť spotrebu pamäte Firefoxu. Avšak je to len o pár percent a musíte si blokovať doplnky a podobne.

Nastavenia programu sú jednoduché, vyberiete rýchlosť optimalizácie a spôsob spustenia (spúšťať Firefox s Firemin, spúšťať Firefox s Firemin v núdzovom režime alebo nespúšťať Firefox s Firemin). Nakoniec len zadať cestu k Firefoxu (ak nemáte štandardnú).
Firemin_options
Firemin je výnimočný tým, že úspora je až 95%. A teraz porovnanie – Firefox 13 so žiadnou otvorenou stránkou
FF_porovnanie_Firemin
A ešte porovnanie s 5 otvorenými stránkami:
facebook.com
atlas.sk
zoznam.sk
azet.sk
sme.sk
FF_porovnanie_Firemin_otvorene
Pekná úspora však? Sťahovať môžete tu
Načítať komentáre Disqus

4 comments